Vesztegzár a repülőgépen az Ebola-gyanú miatt

Az egyik Brüsszel-Newark járatról órákig nem szállhattak le az utasok, mivel egy libériai férfi és lánya Ebola-gyanús tüneteket mutatott a gépen. Informátorunk is ott ült a gépen, aki elmesélte élményeit.

Az október 4-i, Brüsszel-Newark között közlekedő, United Airlines 998-as számú járatának utasait és teljes személyzetét a landolást követően még két óráig a gépen tartották, majd újabb két órán keresztül a repülőtér egy lezárt területére vezették mindannyiukat maszkos, védőruhába öltözött egészségügyisek, mert Ebola-gyanúval vittek le egy libériai férfit a lányával együtt gépről.

Már az utazás alatt jelezték a stewardess-ek a pilótáknak, hogy gond van két utassal, akik folyton a mosdóba járnak, amit telehánynak és megy a hasuk is. Ezt jelezték leszállás előtt a newarki repülőtéri irányításnak, és ezért helyezték vesztegzár alá a gépet landolás után. Az utasoknak mindössze annyit mondtak, hogy egészségügyi ellenőrzés lesz a gépen, ezért nem szállhat ki senki megérkezéskor. Az első osztály utasaira viszont mindez nem vonatkozott, őket ugyanis még a minivesztegzár kihirdetése előtt elengedték – ők még időben kislisszolhattak a fedélzetről. Informátorunk, Papp Annamária, aki szintén e járat utasa volt, a turistaosztályon utazott, így ő is négy órán át ott ragadt a többi utastársával együtt.

Két óra elteltével (!) érkeztek fel a maszkos, teljes védőruhába érkezett egészségügyisek, akik az utasok közt levezették az apát és lányát, akik végig rosszul voltak az utazás alatt. És amíg el nem végezték az Ebola-gyorstesztet, senkit nem engedtek el. Akkor pedig csak a következők kíséretében: mindenkinek 21 napig napi kétszer lázat kell mérnie, és minden utas kapott egy sárga papírt információkkal, hogy melyik speciális kórházban jelentkezzen, ha ezen idő alatt felmegy a láza és rosszul lesz. Azonkívül mindenkinek felírták az összes adatát, elérhetőségét, hogy gond esetén azonnal utolérjék.

Az esetből úgy tűnik, az amerikai repülőterek Ebola-téren még nem állnak a helyzet magaslatán, nincs semmilyen olyan protokoll, amelyet alkalmazni tudnának veszélyhelyzet esetén, hiszen ha lett volna ilyen előírás, nem mehettek volna el például az első osztályú utasok a gép fedélzetéről.

Egy korábbi eset: az elsőként diagnosztizált Ebola-beteg az USA-ban

Szeptember 30-án diagnosztizáltak Ebolát egy másik libériai állampolgárságú férfinél, Thomas Eric Duncannál, aki így az elsőként ezzel a vírussal diagnosztizált ember az Egyesült Államokban.

A hírek szerint a férfi öt iskolás korú gyerekkel is kapcsolatba került. Dallasban Rick Perry texasi kormányzó kijelentette, hogy a gyerekeket, akiken még nem jelentkeztek a betegség tünetei, elkülönítve, megfigyelés alatt tarják. A kormányzó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy járványügyi szakemberek igyekszenek felkutatni mindenkit, aki kapcsolatba léphetett a beteggel. Az egészségügyi hatóságok szerint 12-18 emberről lehet szó.

Duncan még múlt pénteken orvoshoz fordult, de antibiotikumot írtak fel neki, és hazaküldték. Mark Lester, a dallasi presbiteriánus kórház ügyvezető alelnöke szerdán elismerte: az ügyeletes nővér rákérdezett ugyan a betegnél, hogy járt-e az Ebola-járvány által sújtott Libériában, de az ezzel kapcsolatos információt nem adták tovább a teljes csapatnak.

A negyvenes libériai gépkocsivezető brüsszeli átszállással érkezett Monroviából Dallasban élő rokonaihoz. Duncan állapota az orvosok szerint súlyos, de stabil. A The New York Times szerdán internetes kiadásában közölte, hogy a beteg akkor fertőződhetett meg, amikor hazájában öt nappal az Amerikába utazása előtt segített kórházba szállítani, majd onnan hazavinni egy baráti házaspár 19 éves lányát. A terhes fiatal nő még aznap meghalt.

Perry kormányzó sajtóértekezletén igyekezett megnyugtatni mindenkit: a texasi egészségügyi hatóság a szövetségi járványügyi központokkal együtt mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség elterjedését. Elmondta, hogy az ebolás beteg csak akkor fertőz, ha a kór tünetei már megjelentek rajta. A vírus levegőben vagy vízben nem terjed, a betegséget kizárólag egy beteg testnedveivel érintkezve lehet elkapni.

A betegnél, aki szeptember 20-án érkezett Amerikába, az első szimptómák 24-én jelentkeztek. 26-án kivizsgálásra ment, de ekkor hazaküldték a kórházból, ám 28-án már mentővel szállították be, és elkülönítőben helyezték el. Ebola-tesztje 30-án bizonyult pozitívnak.

A férfit kórházba szállító három mentőst szintén megfigyelés alatt tartják. A CNN szerint az Ebola-tesztjük eredménye negatív. A 37-es számú mentőautót további két napig használták még betegszállításra, és csak azután helyezték karanténba és fertőtlenítették. Ez az amerikai médiában megszólaltatott egészségügyi szakemberek szerint nem jelent kockázati tényezőt.

Forrás: MTI


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.