Vízesés és esőerdő is lesz az új szingapúri repülőtéren

Budapesten mutatkozott be a minap a Singapore Airlines (SQ), a Changi Airport, a Cook-szigetek és az ausztrál beutaztató AOT Group.

Kedves Marianna, az SQ légitársaságot hazánkban képviselő Tensi Aviation munkatársa a rendezvényen elmondta, hogy a jelenleg 104 darab, átlagosan hétéves repülőgéppel rendelkező légitársaság tovább bővíti flottáját, előrendelés vagy lízing szerződés formájában 188 Airbus és Boeing széles törzsű repülőgéppel. Két leányvállalata, a fapados Scoot 20 B787-re, a regionális SilkAir pedig 54 B737-esre adott le megrendelést.

Megújult kabinbelső

Elhangzott, hogy tavaly nyáron elkezdődött a megújult kabintermékek bevezetése. A SIA közel 150 millió USA dollárt költött az új kabintermékekre a 8 legújabb B777-300ER gépen. Hamarosan debütál az új kabinbelső a 70 darab A350-esen is. A cél a legmagasabb szintű utaskiszolgálás. Az új first class kabinban 208 cm hosszú teljes értékű ágy, 61 cm-es képernyő, prémiumkategóriás Bose fülhallgató és új szórakoztató rendszer működik. Több mint 230 HD-minőségű mozifilm, 340 TV program, 790 CD és 80 interactive játék és internet kapcsolat jellemzi az új szórakoztató rendszert. Megújult a 42 üléses business class is, ahol 201 cm hosszú, teljes mértékben ággyal alakítható ülések, még több tárolóhely és 46 cm-es képernyő várja az utasokat. A 228 üléses turistaosztályon 3-3-3 a konfiguráció. Az ülések 47 cm szélesek, a háttámla 117 fokban dönthető. Az újfajta, oldalpárnákkal erősített háttámla egészséges háttartást biztosít.

Lesz Premium Economy

Hamarosan debütál a légitársaságnál a Premium Economy szolgáltatás, amely 2-4-2-es konfigurációt jelent. A szolgáltatás része a pezsgő- és borkínálat a repülés teljes ideje alatt, a 35kg feladható poggyász, elsőbbség a check-in pultnál, csomagfeladásnál és beszállításkor. Idén augusztusban kezdik bevezetni fokozatosan, szeptember végétől a Münchenből és Frankfurtból induló járatokon is foglalható. Megtudtuk azt is, hogy az Airbus A380-as óriásgép, amelyet elsőként állított flottájába a Singapore Airlines, ma már tucatnyi útvonalon közlekedik, így például Szingapúr és Sydney, London, Tokió, Zürich, Frankfurt, New York vagy Auckland között.

Honnan hová?

A legegyszerűbben a Münchenből vagy Franfurtból induló SIA-járatokat vehetik igénybe a magyar utasok. Münchenből naponta Boeing 777-300ER-es közlekedik, míg Frankfurtból napi két járat közül lehet válogatni, ezek egyike B777-es, a másik A380-as. A SIA legnagyobb erőssége természetesen az ázsiai és ausztráliai járathálózat. Ausztráliába heti 114 járat indul Szingapúrból, Új-Zélandra pedig heti 19 járatuk közlekedik. Ezen felül a Virgin Australia légitársasággal való együttműködésük jegyében további több mint 40 úti cél érhető el. Szingapúr Changi repteréről minden főbb ázsiai desztináció elérhető az SQ járataival: Balira napi négy-öt járat repül, hetente 121 járat Szingapúr és Malajzia között. Heti 35 járat Szingapúr és Vietnám, heti 42 járat Szingapúr és Indokína között, heti 86 járat Thaiföldre.

Ingyenes városnézés, esőerdő, vízesés

A világ legtöbbet díjazott repülőtere ingyenes kétórás szingapúri városnézést ad az SQ-utasoknak legalább ötórás várakozás esetén. A reptéren rengeteg vásárlási lehetőség, Science Center, Internet Café, Skyplex, zuhanyzó, játszótér, fitness, életmód központ, szabadtéri területek (uszoda, Cactus Garden, Heliconia Garden), mini-szupermarket működik. A Singapore Stopover Holiday program keretében kedvezményes szállodai árakat és ingyenes hoteltranszfert vehetnek igénybe az utasok, ráadásul számos látnivalót ingyen nézhetnek meg.

A Changi reptér egyébként a világ 6. legforgalmasabb repülőtere, amely tavaly 54,1 millió utast szolgált ki. Ez különösen annak fényében szép teljesítmény, hogy a városállamnak 5 millió lakosa van. Évente 16 ezer magyar utas fordul meg a repülőtéren. 2017-ben adják át az új, 4-es terminált, 2018-ban pedig egy vadonatúj repülőtér debütál, a Jewel Changi Airport. A grandiózus beruházásról csak annyit érdemes megjegyezni, hogy helyet kap benne egy csöppnyi trópusi esőerdő és egy vízesés is. Nem mellesleg a jelenlegi reptér 66 milliós éves kapacitása a Jewel révén 135 milliósra nő majd.

A hely, ahol nincs se Hilton, se McDonald's

Az est hátralevő részében hallhattunk a varázslatos Cook-szigetek szépségéről, majd bemutatkozott az egyik legnagyobb ausztráliai beutaztató iroda, az AOT Group. A szó szerint a világ végén található Cook-szigetekről kiderült, hogy 30 évvel ezelőttig Új-Zélandhoz tartozott, de továbbra is elsősorban onnan vagy Los Angelesből lehet a legegyszerűbben eljutni ide. Az ország különlegessége, hogy maori őslakosai őrzik hagyományaikat, nincsenek nagy hotelmárkák, a szálláshelyek választéka mégis széles a hátizsákosok igényeitől az ötcsillagos hotelekig.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?