Finomhangolás

Okulva a nyáron kialakult helyzetből, a kényszerű last minute akciókból, úgy tűnik, a téli szezonban visszafogottabbak az utazásszervezők a charterezés terén. Ráadásul sokkal kevesebb a rendelkezésre álló nagy repülőgép is; az irodák ezért – ahol lehet – inkább menetrend szerinti járatokkal szervezik meg az általuk kínált utakat.

Idén hasonló a charterpaletta, mint tavaly télen, csupán Mexikó és a Maldív-szigetek hiányoznak a kínálatból – elemzi a 2007/08-as téli szezont Boros József, a Tensi ügyvezető igazgatója. „Ez hozzávetőlegesen 3200 székkel jelent kisebb kapacitást. A hírek szerint az egzotikus desztinációkba tartó menetrend szerinti járatokon ennél jóval több foglalás történik. A túlzott kapacitások vásárlása télen még kockázatosabb, hiszen sokan csak évi egy nyaralást engedhetnek meg maguknak, és ezt túlnyomórészt nyárra tervezik. Míg korábban nagy árkülönbségek voltak a charter-, illetve a menetrend szerinti repülőjegyek közt, mára az árak közelítenek egymáshoz. Sőt, már viszonylag könnyen lehet kapacitáshoz jutni a menetrend szerinti járatokon, akár csoportok számára is. Így a néhány ezer forintos különbség nem éri meg a jóval nagyobb kockázatvállalást. A Tensi vendégköre a flexibilitást, a kényelmet, az egyénre szabott ajánlatokat igényli. Márpedig e tekintetben egyértelműen a menetrend szerinti járatok javára billen a mérleg. Boros József nem gondolja, hogy a téli szezon végére újabb iroda csődjétől kellene tartani, hiszen a szezon kapacitásait régóta piacon lévő, tapasztalt, erős háttérrel rendelkező irodák kötötték le. Mindezen túl fontos lenne, hogy az árcsökkentés és a kényszerű akciók hirdetése helyett a kapacitásokat racionalizálnák. Az utasokban pedig nem szabad erősíteni azt az érzést, ráérnek a foglalással, és érdemes kivárni. Hosszú távon e helyett az előfoglalásokra kellene ösztönözni az utazókat. Természetesen mindez csak az ésszerű kapacitások vállalása mellett lehetséges – hangsúlyozza Boros József.

Nem lesz az idén mexikói járat

A hazai téli charterpiacon továbbra is két meghatározó légitársaság működik csupán, a Malév és a Travel Service, rajtuk kívül a Nouvelair és a Karthago Airlines gépeit veszik igénybe az utazásszervezők néhány járat erejéig. A Malév Kilimandzsáró, Mauritius, Zanzibár, Johannesburg, Mombassa, Dubai, Bangkok, Phuket, Sharm el-Sheik, Hurghada, Aqaba és Torino célállomásokra indít téli chartereket. A kapacitások jelentős részét az Aeroviva kötötte le. Érdekesség, hogy az iroda megbízásából Bangkokba, majd Phuketbe közlekedő gép leszáll az Egyesült Arab Emirátusokhoz tartozó Sarjah repülőterén is. Ezen kívül az iroda a Malév közvetlen, Bangkokba tartó menetrend szerinti járatain is bérelt további helyeket.

A széles törzsű Malév gépek szabad kapacitásának hiányában idén nem indul a karibi (Cancun) charter, ugyanakkor a B737- esekkel elérhető célállomások száma – a légitársaság szeptemberi közlése szerint – az utazási irodák igényeivel párhuzamosan még módosulhat. A Malév 2008. január 8-tól heti 4-re bővíti bangkoki menetrend szerinti járatainak számát. A Travel Service gépein főleg a Neckermann, a Kar-tago Tours, a Safari Travel és a Best Reisen osztozkodik. A járatok Kenya, Mauritius, Spanyolország, Brazília, a Zöld-foki-szigetek, és Egyiptom üdülőhelyei felé közlekednek. Nagy valószínűséggel indul egy szilveszteri járat is Ciprusra, a Blue Travel utazási iroda szervezésében, ennek időpontja még pontosítás alatt áll. További járatláncok üzemeltetésére is folynak tárgyalások, a menetrend ennek tekintetében még bővülhet.

Nem csak Pestről

A téli chartereztetés egyik fő szereplője, a Kartago Tours Tunéziába több utat is szervez, ráadásul Monastirba két gép is közlekedik. Egyiptomban szintén több célállomás van: Hurghada, Sharm el-Sheikh és Taba. Brazíliába és a Zöld-foki-szigetekre charterek közlekednek Budapestről, prágai köztes leszállással, ahol a gépre szállnak az Exim Tours prágai utasai is. További charterjáratok indulnak Prágából, az Exim Tours Prágával közösen Kubába, Dominikára, Venezuelára, Isla Margaritára és El Salvadorba. A magyar utasokat Prágáig menetrend szerinti járatok viszik.

Több kényelem, kevesebb kockázat

A téli szezonban a legtöbb utat a légitársaságok menetrend szerinti járataira szervezi a Best Reisen, mivel a gépek nagyobbak, kényelmesebbek, többnyire jobb a fedélzeti kiszolgálás, több a mosdó, arról nem is beszélve, hogy az utazási iroda kockázatvállalása is jóval alacsonyabb. Ahová nem közlekedik menetrend szerinti járat, természetesen továbbra is a charterezés marad. A tunéziai vonalat márciustól egy pénteki indulással is kibővítik,de szilveszterkor is indul néhány rásegítő járat. Egyiptom folyamatos úti cél a téli szezonban, a Gran Canaria és Mauritius felé tartó charterek is a szezon végéig közlekednek. Thaiföldre a Malév járataira foglaltak block seat-eket, Mexikóba, Dubaiba, Kubába, Balira, Gambiába és Madeirára pedig menetrend szerint utaznak a Best Reisen ügyfelei.

Újra charter Aqababa?

 Az Anubis Travel egyiptomi járatait egész szezonban közlekedteti, 180 fős Malév gépekkel, együtt a Neckermann, illetve az OTP Travel utasaival. Hurghadába és Sharm el-Sheikhre szombatonként közlekednek a járatok, februártól viszont növekedik a kapacitás: vasárnaponként a Sharm el-Sheikhre tartó gépek Aqabába is továbbrepülnek. Ezen a gépen az iroda az OTP Travellel osztozik, aki Mauritiusra indítja másik charterláncát.

Menetrend szerint

A 2007/08-as téli szezonban nem indít charterjáratokat a Chemol Travel, a Tensi, az Aeolus, a Questor Travel, a Budavár Tours és az 5 Kontinens Utazási Iroda. Egzotikus üdüléseikhez valamint körutazásaikhoz a repülőjegyet menetrend szerinti járatokon foglalják le, illetve block seat-eket vásárolnak. Az IBUSZ is csupán Mauritiusra indít chartert, a Safari Travel albérlőjeként. Több irodához hasonlóan a Green Travel is block seat-eket vásárol menetrend szerinti járatokon, chartert esetleg szilveszterkor indít. Ezek az utak lapzártánkkor még tervezés alatt álltak. Míg nyáron az iroda a tömeges turizmus kiszolgálására rendezkedik be, télen inkább a magasabb színvonalú, egyedi igények kielégítésére helyezik a hangsúlyt. Egzotikus desztinációkra saját chartert az Unitravel sem indít, egyedül szilveszterkor bérel a Malévtől gépet: Mallorcára és Máltára. Thaiföldre az Aerosvit ukrán légitársaság gépein bérelt az iroda block seat-eket. Újdonság, hogy síterületekre viszont indítanak charterjáratot Budapest és Torinó között. 

Bővíti kínálatát a Neckermann

A Neckermann Utazás Szolgáltató Kft. nem árcsökkentéssel, hanem újdonságok kínálatával szeretné megtartani helyét az élmezőnyben. 2007/08-as téli katalógusa osztrák, francia, német, olasz, svájci és szlovák síajánlatokat tartalmaz. Idén télen repülési ajánlataik célállomásai: Gran Canaria, Tenerife, Madeira, Tunézia, Egyiptom, Málta és a két újdonság, Lanzarote és Fuerteventura, bécsi indulással. Meghatározott szálláshelyek foglalása esetén utanként egy autónak ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak a bécsi reptéren. A téli egzotikus úti célok között India nem szerepelt korábban, Kenya, Zanzibár, Mauritius, Thaiföld, a Maldív-szigetek, Jamaika, a Dominikai Köztársaság, Kuba és Mexikó eddig is színesítette a palettát. Ezen desztinációk nagy részére az iroda a különböző légitársaságok menetrend szerinti járatain foglal helyet utasai számára. Az egzotikus utaknál további újdonság a „flexi package”, vagyis az utasok egyéni igényeihez igazítva állítják össze az utat.

Színes téli Tensi-tár

Bár a nyári szezont összességében jól zárta a Tensi, az iroda mégis visszafogott magatartást követ a téli kínálatában. A kisebb garanciavállalás és a kínálat bővítése, átstrukturálása mellett döntött: színesebb, rugalmasabb, egyénre szabott programokat állított össze. A Tensi kiemelt nyaralóhelyei: Bali, Kuba, Mauritius, Thaiföld. Újdonság idén Barbados, Brazília és a Karib-szigetek, továbbá az indiai, vietnámi és USA körutazások. A gyermekes családoknak idén is szerveznek Mikulástúrát Lappföldre. Síajánlataikkal Ausztriába, Olaszországba, Szlovéniába juthatnak el a síelés szerelmesei. Szintén az újdonságok közé tartoznak a csoportos tengeri hajóutak, a Karib-tenger térségébe, a Távol-Keletre, a Baltikumba, Itáliába és a norvég fjordokhoz.

Munkakontingensekből is dolgozik a TUI

A TUI Magyarország Kft. síutakat tartalmazó Terra Reisen katalógusában idén 5 ország 113 szálláshelyét kínálja, ahol idén Svájc is szerepel. Formai újdonság a tartalomjegyzékben megjelenő információs sáv, ahol a legfontosabb adatokat is feltüntették. A 2007/2008-as Gulet és TUI katalógusokban árualapja Marokkóval és Thaifölddel bővült. Egyiptomban a megszokott Sharm el-Sheikh mellett Hurghada is szerepel, itt január elsején új Magic Life szálloda nyílik, de bővült a kínálat Mauritiuson is. A TUI másik magyarországi leányvállalata, a kizárólag repülős utazásszervezéssel foglalkozó magyar TUI saját chartert idén nem indít, illetve a Neckermanntól bérel helyeket a Tenerife és Gran Canaria felé tartó chartereiken. A Kartago Tours utazási irodától a Hurghadába, illetve Sharm el-Sheikhre tartó gépeire a TUI munkakontingenseket kapott. Ez annyit tesz, ha a szóban forgó utakat a TUI nem tudja értékesíteni, az indulási dátum előtt 3 héttel visszamondhatja a bérelt helyeket, minden kötelezettség nélkül. Bangkokba a Malév gépeken vásároltak block seat-eket. További helyszínekre menetrend szerinti járatokkal repülnek.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?