A piramisok titka

„Visszaemlékezünk a halakra, a melyeket ettünk Égyiptomban ingyen, az ugorkákra és dinnyékre, a párhagymákra, vereshagymákra és a foghagymákra. Most pedig a mi lelkünk eleped, mindennek híjával lévén; szemünk előtt nincs egyéb mint manna” (Mózes 4. könyve, 11 5-6)

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A biblikusidézetékespéldázata annak, hogy a fokhagyma mi- lyen régen része az emberiség táplálkozáskultúrájának, ugyanakkor azt is jelzi, hogy Mózes Egyiptomot elhagyó népe mekkora fontosságot tulajdonított ennek az ősi növénynek...

NINCS FOKHAGYMA?

Akkor sztrájkolunk Az ókori feljegyzé- sek azt bizonyítják, hogy a fáraók biro- dalmában egyenesen szent növényként kezelték. És ha ehhez hozzátesszük, hogy a világ történetírásának első sztrájkja (!) is a fokhagyma miatt robbant ki – ugyanis a piramisépítő munkások elmaradt fok- hagymafejadagjuk miatt tették le a mun- kát, mert úgy tartották, hogy egészségük és munkaképességük megőrzése érde- kében elengedhetetlen a fokhagyma fo- gyasztása –, akkor talán megérthetjük, mennyire fontos szerepet töltött be a nö- vény az egyiptomiak életében.

TUTANHAMON IS IMÁDTA

Egy papirusztekercs tanúsága szerint huszonkétféle betegség ellen fogyasztot- ták, jótékony hatását a görög Hippokratész és Dioszkuridész, a római Plinius, Galenos és Varro is megemlíti, a babiloni királyi függőkertben is gazdagon termesztet- ték. És bár mellékhatását – nevezetesen kellemetlen szagát – szinte valamennyi forrás megemlíti, az előkelő társadalmi osztályok is örömmel vállalták ezt a kö- vetkezményt a gyógyító hatások miatt. Hogy Tutanhamon sírjába vajon miért helyezték el, azt pontosan nem tudhatjuk, talán gyógyító hatása és sok-sok kedve- ző tulajdonsága miatt tették az uralkodó mellé a végső útjához kíséretként.

RÓMAI KORI FOKHAGYMÁS PIRÍTÓS

Az Elő-Ázsiából származó fűszernövény igazi ősi sikersztori, a korabeli feljegyzé- sek szerint a perzsa királyi udvarban napi 26 kiló fogyott belőle. A ma is közkedvelt fokhagymás pirítós már a görög és római reggelizőasztal egyik legkedveltebb fogá- sa volt, a gladiátorok és görög sportolók is nagy sikerrel „doppingoltak” fokhagymával. A több ezer éve tartó siker nem hatotta meg Alfonz kasztíliai királyt, aki 1330-as rend- tartásában betiltotta a fokhagyma fogyasz- tását, mert ki nem állhatta annak bűzét...

BEATRIX IS ODAVOLT ÉRTE

Magyarországi karrierjének kezdetét egyes források Mátyás itáliai felségének, Beat- rixnek tulajdonítják. Ennek ugyanakkor ellent mond, hogy az elnevezése („Alium: fog hagma”) már a XIV. század végi Besz- tercei szójegyzékben is megtalálható. Ugyanakkor egy levéltárban fennmaradt levélben a nápolyi származású királyné így hálálkodik a neki fokhagymát küldő nővérének: „Köszönöm neked a hagymát és a fokhagymát, amit Ferrarából küldtél. A király akkor sem örült volna jobban, ha igazgyöngyök lettek volna.”

FONTOS ALAPANYAG NAPJAINKBAN

Valószínű, hogy a Kárpát-medencébe a ró- mai légiók révén került be a növény, de az sem lehetetlen, hogy a népvándorlás idő- szakában a kirgíz sztyeppén nyugat felé vonuló magyar törzsek batyujában már ott lapult néhány fej. Az vitathatatlan tény, hogy a fokhagyma alapvető jelentőségű fűszernövény a magyar konyhában ma is. Ízesítenek vele levest, salátákat, vadakat, sülteket, főzelékeket, nélkülözhetetlen a világhírű magyar húskészítmények, kolbászok összeállításakor. Felhasználá- sa ugyanakkor nagy odafigyelést igényel, hiszen rosszul feldolgozva nem növeli, hanem egyenesen tönkreteszi az ételek ízvilágát. Zsírban pirítva megkeseredik, tanácsos a főzéshez a gerezdeket meg- pucolva, egészben az ételhez adni vagy a kész ételhez lekaparva hozzákeverni.

UNIÓS KÖZBENJÁRÁSRA ISMÉT SIKER A HAZAI TERMÉS

A makói fokhagyma a XIX. században az egész kontinensen ismertté és keresetté vált. Már az 1873. évi bécsi és az 1888. évi brüsszeli világkiállításon is hatalmas sikerrel szerepelt. A XIX. század végén az egyre növekvő exportigény miatt kapott vasútvonalat a dél-alföldi város.

Az utóbbi húsz esztendőben a ma- gyarországi termelés több mint egyhar- madával esett vissza – a minket elárasz- tó olcsó, de élvezeti szempontból sokkal gyengébb kínai árunak „köszönhetően”. Azonban a 2003. évi mélypont után, az EU piacvédő intézkedéseinek következtében, ismét emelkedő pályára került a magyar fokhagyma. Érdekesség, hogy a távol-ke- leti import visszaesésében szerepet ját- szott, hogy az új típusú influenzák kínai megjelenése – illetve azok gyógyításá- ban játszott szerepe – miatt hiány ke- letkezett az ázsiai piacokon. Az Eurostat adatai szerint Magyarország az unióban a termesztett terület méretét, valamint a betakarított termést figyelembe véve – Spanyolország, Franciaország, Olaszor- szág, illetve Görögország után – az ötödik helyen áll fokhagymatermesztésben.


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.