Bűnbeesés fája, fügefa a neve

Bár a füge az egzotikus gyümölcsök közé tartozik, a magyar kertekben és asztalokon évszázadok óta ott szerepel. Keletről, Szíria, Izrael és Kis-Ázsia vidékéről érkezett európába, egyiptomi kereskedők közvetítésével jutott a hellén civilizációba. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A korai kultúrák és az általuk követett vallások sok esetben miszti- kus, szakrális tulajdonsá- gokkal ruházzák fel a fü- gét. A boldogság, a béke és a jólét jelképe volt, amely a Károli-féle Bibliában hatvannyolc esetben kerül megemlí- tésre.

Az álalmafa magyarázata

Egyes vallási magyarázatok szerint a bűnbeesés fája sem alma, hanem füge volt, hiszen a Teremtés Könyve így fogal- maz: „Az asszony látta, hogy a fa élvez- hető, tekintetre szép, és csábít a tudás megszerzésére. Vett tehát gyümölcséből, megette, adott férjének, aki vele volt, és az is evett belőle. Erre felnyílt a szemük, észrevették, hogy meztelenek. Fügefale- veleket fűztek össze, és kötényt csináltak maguknak.”

Fügeszüret? Majommal, mi mással?

A füge jelen van az iszlámban, a buddhiz- musban, a hindu mitológiában, a sumér, a görög és a római kultúrában. Utóbbi szerint Romulus és Remus, Róma meg- Vendég & Hotel alapítói egy fü- gefa alatt látták meg a napvi- lágot. A mediterrán éghajlat egyébként nem csak a gyümölcsfának kedvez, hi- szen terebélyes koronája, illetve annak vetett árnyéka miatt szívesen ültették a Földközi-tenger egész medencéjében. Bő termésmennyiségének köszönhető- en Észak-Afrikától Hispániáig sok he- lyen a népélelmezés alapvető eleme. Az egyiptomiak már a 12. dinasztia idején hatalmas területeken termesztettek fügét, amelyet egy leleményes kertész idomított majmokkal szüreteltetett le...

Mátyásék udvarában is ették

A római légiók ellátmányában ott szere- pelt az aszalt füge, és talán ezekkel a kato- nákkal érkezett Pannóniába a gyümölcs. Ekkoriban a birodalom területén már 29 fajta fügét tartottak számon, erről Plini- us számol be. Bár első magyar nyelvű írásos említése az 1395 körüli Besztercei Szójegyzékben található („fügènèc”), va- lószínű, hogy nagyobb mennyiségben talán Mátyás udvarában fogyasztot- ták, ahová Beatrix hozományaként érkezhetett a füge. Erre utal az elnevezése, hiszen az eredetileg „fige” névvel illetett gyümölcs neve a velencei–olasz eredetű „fighe” volt. Jelentős ültetvények először a török hódoltság idején voltak Magyarországon, ahol a megszállók által elhanya- golt és kipusztult szőlőskertek helyét népesítették be az osz- mánok az általuk igen kedvelt fügével, elsőképp éppen a budai Gellért- hegy déli oldalát.

Sokoldalú alapanyag

Fügéből készülhet lekvár, bor, felhasz- nálható süteményekhez. Jól alkalmaz- ható salátákhoz, sonkához, sajtokhoz és vadételekhez jól illik. Szakemberek fűszerként a rozmaringot, kakukkfüvet és balzsamecetet javasolják. Olaszország egyes területein a szárított fügét pörkölik, őrlik, és kávét főznek belőle.


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.