Zalára kitették a "Telt ház" táblát

(MTI) - Telt házzal üzemelnek az év utolsó napjaiban a szállodák, wellness hotelek a Zala megyei fürdővárosokban, a szálláshelyek közel kilencven százalékát belföldi vendégek foglalták le - mondták el a szállodavezetők az MTI megkeresésére csütörtökön.

Telt házra számítanak Hévízen, a Hotel Spa-ban is; a foglalások szerint a vendégek 70 százaléka magyar, de orosz és német turisták is érkeznek - közölte Fodor Edit szállodavezető. A négycsillagos szálloda karácsonykor is teltházzal üzemelt, de akkor lényegesen több volt az osztrák és a német vendég.
A szállodavezető hozzáfűzte, hogy az elmúlt évhez képest az idén nőtt az 54 szobás hotel vendégforgalma, év végéig a szálloda nettó árbevétele várhatóan meghaladja 300 millió forintot.
Galambos Péter, a 300 szobás zalakarosi Hotel Karos Spa értékesítési vezetője arról számolt be, hogy a szálláshelyeket már december elején lefoglalták az év utolsó napjaira. A vendégek 15 százaléka külföldről érkezik, míg tavaly szilveszterkor a külföldiek aránya meghaladta a 20 százalékot, idén viszont inkább a belföldi piacon sikerült a szálláshelyeket értékesíteni - mondta.
A Hotel Karos Spa-ban az elmúlt évekhez képest az idén mintegy 8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, és folyamatosan nő a külföldiek aránya. Éves átlagban a vendégek 30 százaléka külföldi, míg a korábbi években 20 körül alakult ez az arány.
Zalakaroson, az Art Hotelben a szálláshelyek 70 százalékát foglalták le, karácsonykor pedig 50-60 százalékos telítettséggel működött a szálloda - ismertette Tóth Zoltán igazgató. A vendégek 95 százaléka magyar, a szobákat 2-3 éjszakára foglalták le.
Az igazgató tájékoztatása szerint az idén a tavalyi évhez hasonlóan 100 millió forint körüli árbevételre számít az Art Hotel.
Az AquaTherm Hotelben karácsonykor a szálláshelyek egyharmadát foglalták le, az év utolsó napjaiban viszont megtelnek a szobák magyar vendégekkel - közölte Ledneczki Mária, a másik zalakarosi szálloda igazgatója.
Beszélt arról is, hogy 60 millió forint árbevétel mellett az idén valószínűleg veszteséggel zárja az évet a szálloda. Az első félévben kevesebb vendég kereste fel a hotelt, csak az év második felében a - SZÉP Kártya beindulása után - nőtt meg ismét a forgalom.
Ledneczki Mária beszámolt arról is, hogy a zalakarosi hotel vendégei a szilvesztert a 300 méterre található élményfürdőben tölthetik majd. A szervezett éjszakai élményfürdős programok már pénteken este elkezdődnek.
A szállodák a szilveszteri programokkal elsősorban a 45-55 éves korosztályt célozzák meg - közölte az egyik szállodavezető. Gálavacsorával, különleges fogásokkal, italszigetekkel készülnek az év utolsó napjára. Sztárvendégek lépnek fel, zenés, táncos produkciókat mutatnak be, mikromágusok varázsolnak az asztaloknál. Dunántúli zenekarok húzzák majd a talpalávalót, az éjfél után pedig pezsgős koccintás, tűzijáték, büfé, tombola lesz a program. (MTI)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.