Politikai csata a pálinka körül 

Az MSZP alelnöke szerint a kormány európai uniós szabályt sért az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentességének biztosításával és egyes élőzenei szolgáltatások kedvezményes áfakulcs alá sorolásával, ezért akár eljárás is indulhat Magyarországgal szemben, ami alól - annak lejártával - már a soros elnökség sem jelent védelmet - írja az MTI.

Esti alkoholtilalom Lyonban 

A franciaországi Lyon önkormányzata hétfőtől betiltotta az elvitelre szánt alkoholtartalmú italok árusítását este 10 óra után. A szeptember 10-ig érvényben lévő intézkedés célja megakadályozni a nyári időszakban a köztereken folyó "tömeges és durva" alkoholizálást - adta hírül az MTI.

Huszonnégy év lenne a korhatár a briteknél 

Angliában 24 éves korra emelnék az alkoholfogyasztás legalizálásának korhatárát. Egyre nagyobb gondot okoz a fiatalok alkoholfogyasztása, most már hét közben sem ritka, hogy betegre isszák magukat, italhoz pedig különösebb nehézség nélkül bármikor hozzájutnak - írja a Mix Online.

Halat hallal 

Ideje szakítani azzal a sztereotípiával, amelyet a térképre tekintve könnyen elhisz az európai utazó: mivel Tunézia afrikai, muszlim ország, ezért itt nyilván a halal módon leölt állatok húsából készített tagine a legfontosabb eledel. Vagyis az az egytálétel, amelybe a helybéliek mindent beleraknak, ami otthon fellelhető, felteszik főni, és miután eleget rotyogott, már tálalják is…
Ahol a Tokaji és a fesztiválok találkoztak

Ahol a Tokaji és a fesztiválok találkoztak 

A vártnál is nagyobb sikerrel zárult a Tokaj Kereskedőház Zrt. címketervezési pályázata, amelynek keretében a „Pincemester Bora” elnevezésű termékének grafikai megjelenéséből kellett minden érdeklődőnek kiindulnia, és megtalálnia azt, mit is jelent számára a Magyar Fesztiválok Bora. A címketervezési pályázatra hatvan grafikus közel száz pályamunkája érkezett be. A pályázat eredményhirdetésére és értékelésére július 17-én került sor a GouBa Bazaarban, Budapesten.

Nagyobb villával kevesebbet eszünk 

Egy friss tanulmány mutatott rá arra, hogy minél nagyobb evőeszközt használunk, annál kevesebb ételt eszünk, tehát annál sikeresebb lehet a fogyókúránk. A tudósok szerint a jelenségnek viszonylag egyszerű a magyarázata, a módszer azonban otthon nem, csakis étteremben működik - írja az Orientpress.
Megszűnt a standolási kötelezettség

Megszűnt a standolási kötelezettség 

  A pénzügyőrök a vendéglátó helyeken péntektől nem vizsgálják a standolást, mivel ez a kötelezettség a jövedéki törvény módosításával megszűnt - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtó- és kommunikációs főosztálya az MTI-vel.

Pezsgőgyár épülhet Móron 

Pezsgőgyártásba kezd egy svájci-magyar állampolgárságú férfi Móron. Az ezerjó hazájában a feltételek adottak a gyártáshoz, és az egész borvidék új életre kelhet – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Az alapanyagként szolgáló szőlőt az egykori móri állami gazdaság két évtizeden át parlagon heverő területén termelik majd  - írja az Agromonitor.

Bírságot kap, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája 

Bírsággal sújtják, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája, a hatóság a hiánypótlást követően kiadta a működéshez szükséges külön engedélyt - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője az MTI érdeklődésére pénteken. Csütörtökön két új csoport érkezett a balatoni létesítménybe, ahonnan a múlt héten tömeges megbetegedéseket jelentettek.

Újra égett a Balázs vendéglő 

Szombat éjszaka ismét tűz volt a II. kerületi Balázs vendéglő évek óta elhagyatott épületének tetőterében - mondta a fővárosi tűzoltóság szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek.

Nem tetszett a gyerekzsivaj, kitiltotta az étterméből 

Egy bátor amerikai tulajdonos egyszerűen kitiltotta a hat év alatti gyerekeket a McDain's étteremből, hogy a vendégek végre gyerekzsivaj-mentesen el tudjanak tölteni együtt egy romantikus vacsorát - írja a divany.hu.

Magyar étterem nyílhat Sanghajban? 

Nagyvonalú üzleti ajánlatot kapott a csárda tulajdonosa a vendégtől - adta hírül a Hajdú-Bihari Napló.

Megnyílt az első magyar Konopizza egység 

Balatonfüreden, a Kisfaludy Üzletházban nemrég megnyílt a Konopizza - idény jellegű -, első hazai egysége. Szeptemberben pedig újabb követi a fővárosban, méghozzá a Mammut I. bevásárlóközpontban - adta hírül a Franchiseportál.

Bebörtönözték a kritikus gasztrobloggert 

Egy tajvani nő személyes blogjában azt észrevételezte, hogy az egyik vendéglőben ottjártakor túlsózták a tésztáját - írja a Bors.

Látogatócsúcs a XV. Bikavér Ünnepen Egerben 

Eddig soha nem látott érdeklődés kísérte a XV. Egri Bikavér Ünnepet. Az új helyszín, az Érsekkert a rekkenő kánikulában is csalogatónak bizonyult, közel negyven ezer látogatót vonzottak a 36 egri borászat kiváló borai, a 18 egri étterem remek ételei.

SZÉP kártya éttermekben is? 

A Széchenyi Pihenő Kártya legyen felhasználható jövő év elejétől - a béren kívüli juttatás keretében - a vendéglátó helyek forgalmának a növelésére is - egyebek mellett ezt is tartalmazza az a kormányhatározat-javaslat, amely a kormány honlapján jelent meg - írja a Pénzcentrum.

Gasztronómia Ünnepe Franciaországban 

A gasztronómia ünnepe minden évben, az ősz első napján kerül megrendezésre: idén először 2011. szeptember 23-án, pénteken lesz.

Elfogadták: szeptembertől chipsadó 

Szeptembertől népegészségügyi termékadót, ismertebb nevén chipsadót vezetett be az Országgyűlés a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételekre, italokra, így a 25 százaléknál kevesebb gyümölcstartalmú üdítőkre, az energiaitalokra, az előrecsomagolt süteményekre, a sós snackekre, valamint az ételízesítők egy részére - írja az MTI közleménye.

A Dunkin' Donuts a tőzsdére megy 

A New York-i tőzsdére vezeti be részvényeit a fánkjairól ismert amerikai vendéglátó-ipari hálózat, a Dunkin’ Donuts anyacége, a Dunkin Brands - adta hírül a Népszabadság.

A METRO a magyar dinnyére szavaz 

A METRO Kereskedelmi Kft. elkötelezett a magas minőségű élelmiszerek értékesítése mellett, s ezért döntött úgy, hogy kizárólag magyar dinnyetermelők áruját kínálja professzionális partnereinek az idei szezonban.

Éttermet nyitnak a celebek 

A világhírű rapper, Jay-Z és a nem kevésbé híres labdarúgó, Ashley Cole bejelentették: rövidesen éttermet nyitnak a brit fővárosban.

Több "skót" whiskyt adnak el Indiában, mint amennyit Skóciában gyártanak 

Indiában ezentúl csak a Skóciából származó whiskyt lehet skót whiskyként értékesíteni, így kívánnak gátat szabni a hamisítványoknak.

Oxigénbárt nyit a kajakos 

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos nyit kávézót és oxigénbárt jövő héten Szegeden - adta hírül a Dél-Magyarország.

Milliárdos látványpince Somogyban 

Új lendületet adnak a somogyi borturizmusnak Kéthelyen: látványpincészetet építenek - adta hírül a sonline.hu.

ÉFOSZ: Magyarországon nincs egészségre káros élelmiszer 

Magyarországon nincs forgalomban káros, az egészségre ártalmas élelmisze - hangsúlyozta a szövetség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Bombasiker? 

Azonnali hatállyal visszavonja a kereskedelmi forgalomból a Zwack Unicum Nyrt. Szénsavas Kalinka nevű, félliteres termékét üvegminőségi problémák miatt - közölte a társaság. A cég közleménye szerint minden 10 ezer palackból 1 palacknál termékrobbanás veszélye áll fenn. A Zwack az esetleges balesetek megelőzése érdekében döntött a visszahívás mellett.

Új étlap a Hilton Budapest ICON éttermében 

Júliusától új étlappal és borlappal fogadja vendégeit a Hilton Budapest ICON étterme, melynek különleges fogásait csütörtökön kötetlen, jó hangulatú ebéd keretében újságíróknak is alkalmuk nyílt megízlelni.

Elhunyt George Lang 

86 éves korában kedden elhunyt George Lang magyar születésű , gasztronómiai szakember - tájékoztatta a New York Times-t Jenifer Harvey Lang,az étterem tulajdonos felesége.

Elindult a Duna borrégió 2011-es kampánya 

Az Agrármarketing Centrum nagyszabású országos kampányt indít a Duna borrégió népszerűsítése érdekében. A kampány fő célja, hogy az alföldi borokat a hazai piacon feljebb pozícionálja, és bemutassa a régió minőségi borait, borászatait. A régió borkészítői egy sikert már elkönyvelhettek: a kínai kormányfő minapi budapesti látogatása alatt rendezett nemzetközi gazdasági konferencia fogadásán a régió legjobb borait kínálták - olvastuk az alfoldbor.hu-n .

Csak egy hónapra zár be a szegedi Boci 

A Dél-Magyarország információja szerint ideiglenesen becsukja kapuit Szeged egyik városképi jelentőségű falatozója. A szomszédos szálloda építése miatt július után még ősszel is bezár a Boci.

Már lehet jelentkezni a 12. Magyar Grillbajnokságra 

A Magyar Grillszövetség 2011-ben, immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg az országos grill bajnokságot, ezúttal is a SzeptEmber Feszt rendezvényéhez kapcsolódva.

Két új Frappuccino variáció a poharakba 

A Frappuccino®, a nyár legkedveltebb hűsítő finomsága 2011.július 5-től két új változatban kapható a Starbucks üzleteiben. A kávézólánc így kedveskedik hűséges vásárlóinak kedvenc italuk, a személyre szabható frissítő, a Frappuccino® kimeríthetetlen palettájáról. A forró nyári napokon a Frappuccino® italokon kívül a kávézólánc vendégei két ízletes és hűsítő juice-szal is csillapíthatják szomjunkat, valamint megkóstolhatják a különleges tanzániai szemes kávét - írja a cég sajtóközleménye.

Bárkód után borkód 

Romantikusan vágyódhatunk néha a nyugodt remeteélet után, de valljuk be, mobiltelefonok nélkül nem tudunk létezni a mai világban. Sokan már internet kapcsolattal rendelkező "okos telefonok” nélkül sem - olvastuk a vylyan.hu-n.

Az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza 2011. 

Az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza 2011. versenyt a Hungexpo területén, a HOVENTA kiállítás keretein belül 2011. október 11. és 14. között rendezi meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete. A verseny összehasonlító teszt a cukrászat fejlődő tehetségei számára, hogy a fejlődő tehetségek bátorítást, támogatást kapjanak.

Most az egyiptomi fűszermag a gyanúsított 

Egy 2009-es egyiptomi fűszermag-szállítmány lehetett a forrása a tavasz végi németországi hasmenésjárványnak az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége szerint - adta hírül az MTI.

Fontos – és pozitív – változások a vendéglátás szabályozásában 

Vendég&Hotel Online - Sajtótájékoztatón számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium a korszerű és egységes új vendéglátó-ipari rendelet legfontosabb elemeiről.

Drasztikusan emelkedtek az éttermi árak 

Az amúgy sem túl kiegyensúlyozott hangulatú ország turizmusának nem tesz jót, hogy drasztikusan emelkedtek az éttermi árak Görögországban, és a folyamat nem áll meg.

Britannia háborúban: mi legyen a pezsgő neve? 

Megy a háború a brit pezsgőkészítők között, hogy mi legyen a termékük neve. Egyesek nem favorizálják a jelenlegi, nehézkes elnevezést, és generikus nevet alkottak, még az eljárást is britesítették névben – igaz franciásan. Mások a brandben hisznek és a termékre fókuszálnának. Mindenesetre, ne lepődjünk meg, ha „Britagne” feliratú pezsgőt látunk a polcon - írja Bitannia, Britannia című cikkében a borravalo.hu.

Pályázhatnak a legkisebb pálinkafőzdék 

A korábban kommunikáltaknak megfelelően már a pálinka- és sörfőző mikrovállalkozások is igényelhetnek támogatást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból.

Az MSZÉSZ harcba szállt az ÁFA csökkentésért 

A szállodai szobakiadást terhelő 18 százalékos magyarországi áfa különösen hátrányos a hazai turizmus számára, összehasonlítva néhány szomszédos, illetve versenytárs országban érvényes áfakulccsal - véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).

Nem semmi: az utca egyik felén lehet füstölni, a másikon nem! 

Betiltották a dohányzást az ausztráliai Sydney egyik utcájának egyik felén, a másik oldalon azonban szabad a cigarettázás.

Mi újság a zöldség-gyümölcs piacon? 

Az utóbbi napok „kiegyensúlyozott” időjárásnak köszönhetően elég hektikusak az árak a zöldség-gyümölcs piacokon, egyaránt változtak pozitív és negatív irányban is.

Magyar alapanyagok 15 milliárdért az európai Mekikben 

Az idén mintegy 15 milliárd forintért vásárol magyar alapanyagokat a McDonald's európai hálózata - közölte a cég magyar leányvállalata.

Eső miatt meghosszabbított borfesztivál! 

Egy héttel meghosszabbítják a IV. Kecskeméti Bor- és Pálinkaünnepet, így július 3-a helyett, július 10-éig tartanak nyitva a fabódék - adta hírül a Délmagyar.hu.

ÁFA zavar a cukrászdákban 

Július 1.óta 25 százalékos áfát kell felszámítani az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott sütemények és pizzák után, ám ha elviszik a termékeket az üzletből, akkor továbbra is a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs terheli - írja a Népszava.

Műanyag palackok jönnek a borászatban? 

Műanyag palackok váltották le a hagyományos üvegeket egyes új-zélandi, amerikai, és francia bortermelők, mivel azok könnyebbek, környezetbarátabbak és ízkímélőbbek – állítják a PET-palackokat használó borászok. Példaként az új-zélandi yealandsi borokat említették, mondván, hogy azok ízén egyáltalán nem változtattak a műanyag palackok, amit elsősorban az bizonyít, hogy az új palackokba töltött Sauvignon Blanc és a Merlot is kitűnően szerepeltek egy vakkóstolásos borversenyen.

A sertéságazat a legnagyobb nyertese a rendeletmódosításnak 

A sertéságazat lehet a legnagyobb nyertese annak a rendeletmódosításnak, ami lehetővé teszi, hogy az éttermek és a közétkeztetés szereplői meghatározott feltételek mellett közvetlenül a kis- és őstermelőktől vásároljanak fel alapanyagokat. A vendéglősök szívesen vásárolnak helyi alapanyagokat, de a gazdáknak még meg kell tanulniuk egyenletes minőséget szállítani - írja a gazdasag.hu.

Tenger alatti étterem 

A tizenkét férőhelyes, csupa üveg Ithaa éttermet öt méterrel az Indiai-óceán felszíne alá telepítették pár éve a Rangali-sziget partjainál, hogy fellendítse az idegenforgalmat.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!