Gasztro
A Costa Coffee a Heathrow-n nyit kávézót
A Magyarországra készülődő kávézólánc a Heathrow felújított terminálján nyitja meg legújabb üzletét.
Megugrott a McDonald’s forgalma
Augusztusi forgalma 8, 5 százalékos növekedéséről számolt be a McDonald’s. Mindez elsősorban az üdítőknek, a reggeli menünek és az olimpia alatt bevezetett déli stílusú csirkeszendvicsnek köszönhető.
Főzni tanulnak a diákok az angol középiskolákban
2011-től kötelező lesz a főzés oktatása az angol középiskolákban, és erre a brit kormány több mint 150 millió fontot ad.
Abszint borvacsora Csopakon
Az Abszint Gourmet Klub Csopakon búcsúzik a nyártól - finom falatokkal és Jásdi borokkal.
Chef Akadémia Budapesten
Az École Lenôtre és a Cegos Kft. együttműködésének eredményeképpen elindult Budapesten az Educatio CulinArtis első képzése, a Chef Akadémia.
Brit kutatás a helyi alapanyagokról
Egyre több vendéglátó kételkedik abban Nagy Britanniában, hogy helyi alapanyagok beszerzésével csökkenteni tudja költségeit.
A dohányzási tilalom hatása
Az MTA Politikatudományi Intézete tanulmányt készített a zárt, nyilvános helyeken történő dohányzás magyarországi betiltásának nemzetközi környezetéről illetve lehetséges társadalmi és gazdasági hatásairól.
Figyelik a kalóriákat a new yorkiak
Tízből kilenc new york-i elolvassa az éttermekben az ételekre vonatkozó – az étlapokon július óta kötelezően szereplő - leírásokat, sőt egy kutatás szerint még a rendelési szokásaikat is átalakítják.
Szópárbaj Jamie Oliver és egy angol sztár-séf között
Clarissa Dickson Wright az Independent on Sunday című lapnak nyilatkozva azt mondta, nem megy Jamie Oliver éttermébe, mert fél, hogy megmérgezik.
Csirke helyett homár
A fenti mottóval akarja emlékezetessé tenni a vendégeinek a szeptember 16-tól október 5-ig tartó Oktoberfest-et a müncheni Via Veneto étterem.
Janics Natasa éttermet nyit
Janics Natasa állítólag úgy döntött, éttermet nyit Szegeden a pekingi teljesítményéért kapott 27,2 millió forintból.
Új megbízást kapott diákétkeztetésre a Sodexo Nagy-Britanniában
A Sodexo 13 millió font értékben írt alá szerződést diákok étkeztetésére Nagy-Britanniában.
A Westendben nyit az első magyarországi Nordsee
Állítólag Magyarországon is megnyitja első éttermét a német Nordsee. Itthon eddig csak külföldi utakról ismerhettük a halakat árusító étteremláncot, mely a régióban már Prágában és Brno-ban is megjelent.
Új, ázsiai Michelin-guide készül
A Michelinnél megerősítették, hogy új ázsiai kalauz kiadására készülnek: a Hong Kong és Makaó éttermeit értékelő kiadvány decemberben jelenik meg angol és kínai nyelven.
Kibővítette együttműködését a Sodexho és az Unilever
Két nagy céggel is több évre megállapodott a Sodexho arról, hogy szolgáltatásokat nyújt neki: az Unileverrel és az AstraZeneca-val.
Gasztronómiai együttműködés a Vigadó Étterem és a vajdasági Elitte Palić között
A Debreceni Gyógyfürdő Kft. és a vajdasági Elitte Palić megállapodott abban, hogy a lehető legszélesebb körben ismertetik meg egymás gasztronómiai hagyományait a Vajdaságban és Debrecenben.
Menzavita Újbudán
Új támogatási rendszert vezetett be a XI. kerület az óvodai és iskolai étkeztetésben: egy bizottság tesz javaslatot arra, egy diák mekkora menzadíj-támogatást kaphat.
V. Magyar Barista Bajnokság
A szervezők célja, hogy minél több szakmabeli figyelmét felhívják a kávézási kultúra jelentőségére, s arra, hogy a mai gasztronómiában egyre fontosabb szerepet érdemel ez a témakör.
Új sorozatot forgat hazánkban a Travel Channel
„Borutazásokat” mutat be legújabb sorozatában a Travel Channel, amelyben a csatorna borszakértője, Isabelle Legeron mutatja be a világ néhány kiemelkedő borvidékét és kiváló borászát.
Új cateringes cég kezd működni Nagy-Britanniában
A Birds Eye márkára építve jövő hónapban működni kezd a Birds Eye Foodservice, amely iskolai menzákat, pubokat, éttermeket és egyéb szórakoztatóipari létesítményeket lát majd el.
Szuper árak a Kamarai Családi Vasárnapon
Kamarai kezdeményezésre 30-50 százalékos engedménnyel adják egy napig ételeiket és cukrászati termékeiket a Balaton kiemelt üdülőkörzetében található védnöki táblás éttermek.
Helyben szerzik be az alapanyagokat az angol hotelek és cateringesek
A cateringesek és a szállodások úgy próbálják felvenni a harcot a növekvő energiaárakkal és az élelmiszer-inflációval, hogy helyi alapanyagokat használnak.
Versenytárs a pizzériáknak
A Wal Mart pizzéria-láncoktól próbál elcsábítani vásárlókat azzal, ahogyan Sam’s Choice nevű pizzáját promótálja az USA-ban.
Retro vacsora a Matteo Bauhaus étteremben
A nyár végén a nyaralásból visszaérkezett vendégek az asztal mellett ülve utazhatnak vissza harminc-negyven évet az időben.
Michelin-csillagos séfekkel szerződött a Sodexho
A Michelin-csillaggal kitüntetett Pascal Aussignac-kal és Vincent Labeyrie-vel szerződött Nagy-Britanniában a Magyarországon is jelen lévő catering-óriás, a Sodexho.
Célkeresztben a fiatal munkaerő
Az angol vendéglátó szakma azon dolgozik, hogy meggyőzze a legtehetségesebb fiatalokat: érdemes ebben a szektorban karriert csinálni.
Perelnek a futball EB alatt elszenvedett veszteségeik miatt a bécsi éttermek
Bécs városát és az UEFÁ-t is perlik a bécsi vendéglősök, mert a két hónappal ezelőtti futball Európa-bajnokságon komoly veszteségeket szenvedtek el.
Visszaadta Michelin-csillagját egy brémai étterem
A brémai városháza étterme, a L´ Orchidée a jövőben rendezvényekre és zárt társaságokra fog koncentrálni, ami ellentmond a Michelin kritériumainak.
Szerződést bontott a Goldman Sachs és a Compass Group
Felbontotta 10 millió fontos szerződését a Goldman Sachs a világ legnagyobb cateringcégével, a Compass Grouppal. Az okokról az érintettek nem nyilatkoztak.
Ausztriában terjeszkedik a Nordsee
A Nordsee-lánc a terjeszkedésre koncentrál - jelentette be a Nordsee Österreich új üzletvezetője, Achim Bayer.A tervek szerint kis büféket is nyitnak "Campo" névvel.
Kampány a szakma reputációjának javításáért
A Living Ventures, a Yo! Sushi, a Gourmet étteremlánc, valamint a McDonald’s, a Compass Group, a Sodexho és a BaxterStorey kampányt indított az Egyesült Királyságban a vendéglátó szakma reputációjának javításáért.
Nosztalgia hetek az Óceán bár & grillben
Augusztus 18-tól „Nosztalgia Hetek”-kel idézi vissza fennállása első öt évének legemlékezetesebb ételeit a budapesti Óceán bár & grill.
Baj van a francia éttermek higiéniájával?
Négy kávéházból, étteremből és snack-bárból egy nem tartja be a higiéniai előírásokat, vagy nem megfelelően szervírozza az ételt Franciaországban – jelentette be a napokban Michel Barnier mezőgazdasági miniszter.
Sztrájk a Gatwicken
A cateringet nem érinti az a sztrájk, amelyet augusztus 25-re és 29-re terveznek a Gatwick dolgozói.
Milyen éttermeket kerüljünk el Budapesten?
A néhány hete a négyszázezres sörszámla miatt kirobbant emlékezetes botrány óta az amerikai nagykövetség honlapján található egy lista azokról az éttermekről, amelyek elkerülését javasolják Budapesten.
Brit tervezet a borravaló elszámolásáról
A szálloda-és catering-ipar egészét érintő szabályozást tervez a brit kormány: a minimumbért a javaslat szerint úgy kell megkapniuk az alkalmazottaknak, hogy a borravaló nem számít bele.
A pekingi éttermek furcsa közönségsikere
Állati péniszt és herét kínálnak ínyencfalatként a pekingi éttermek, és sikerük van.
Túlélési útmutató éttermeknek
2008. az éttermek számára sem volt könnyű év, de néhány praktikus tanács betartásával valamit könnyíthetnek a helyzetükön. Ezek közül ismertet néhányat a www.restaurantowner.com
Négycsillagos dohányzóbusz Berlinben
A Berlin belvárosában fekvő Park Inn étterem dohányzó vendégei négycsillagos buszba szállhatnak, nem kell a dohányzási tilalom miatt az étterem előtt állva, az esőben cigarettázniuk.
Szent István napi ünnepi menü a Four Seasons-ben
Simone Cerea, a Four Seasons Gresham Palace konyhafőnöke különleges menüt készített Szent István és az államalapítás alkalmából. A különlegességeket a Gresham kávéházban vagy a Páva étteremben lehet megkóstolni.
Wolfgang Puck catering cége San Diego-ban
A világhírű, los angeles-i Spago étterem tulajdonosa és séfje, Wolfgang Puck ezúttal San Diego-ban mutatja be fogásait díjnyertes catering cége segítségével.
Sok a szabálytalanság az éttermekben
2008. július 29. és 31. között 161 munkáltatót ellenőrzött, és 131-nél talált szabálytalanságot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség két érintett regionális felügyelősége a Balatonon és vonzáskörzetében.
Havi 24.500 forint borravalót vallottak be a pincérek
Az APEH adatai szerint 3721 pincér említette tavalyi évre vonatkozó adóbevallásában, hogy magánszemélytől közvetlenül borravalót kapott. Az átlagos összeg 24.500 forint volt.
Ebédbefizetés egy évre Nagy-Britanniában: 388 font
Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak Nagy-Britanniában is megdrágították a diákétkeztetést. Az árak júniusban 2 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél.
Bálványokat döntöget az új étteremkalauz
„Megjelent a magyar történelem első hiperigényes, mondhatni franciás keménységű étteremguide-ja” – írja az index.hu internetes portál Molnár B. Tamás szakíró „Étterem és bor kalauz” című, étteremkritikákat tartalmazó könyvéről.
Zempléni Fesztivál Swing Highlights Borvacsora est
Különleges ételeket és borokat kínál a Zempléni Fesztivál ideje alatt az erdőbényei Magita Hotel.
Ki tud jobbat főzni 1,25 fontból?
Gareth Cartledge, a bristoli St Monica’s Trust alkalmazottja nyerte a brit catering szövetség, a National Association of Care Catering’s (NACC) „Az év szakácsa 2008” díját.
A Starbucks üzleteket zár be Ausztráliában
Több, mint hatvan üzletet bezár, ezer munkahelyet pedig megszüntet Ausztráliában a Starbucks a rossz üzleti eredmények miatt.