A Costa Coffee a Heathrow-n nyit kávézót  

A Magyarországra készülődő kávézólánc a Heathrow felújított terminálján nyitja meg legújabb üzletét.

Megugrott a McDonald’s forgalma  

Augusztusi forgalma 8, 5 százalékos növekedéséről számolt be a McDonald’s. Mindez elsősorban az üdítőknek, a reggeli menünek és az olimpia alatt bevezetett déli stílusú csirkeszendvicsnek köszönhető.

Főzni tanulnak a diákok az angol középiskolákban  

2011-től kötelező lesz a főzés oktatása az angol középiskolákban, és erre a brit kormány több mint 150 millió fontot ad.

Abszint borvacsora Csopakon  

Az Abszint Gourmet Klub Csopakon búcsúzik a nyártól - finom falatokkal és Jásdi borokkal.

Chef Akadémia Budapesten  

Az École Lenôtre és a Cegos Kft. együttműködésének eredményeképpen elindult Budapesten az Educatio CulinArtis első képzése, a Chef Akadémia.

Brit kutatás a helyi alapanyagokról  

Egyre több vendéglátó kételkedik abban Nagy Britanniában, hogy helyi alapanyagok beszerzésével csökkenteni tudja költségeit.

A dohányzási tilalom hatása  

Az MTA Politikatudományi Intézete tanulmányt készített a zárt, nyilvános helyeken történő dohányzás magyarországi betiltásának nemzetközi környezetéről illetve lehetséges társadalmi és gazdasági hatásairól.

Figyelik a kalóriákat a new yorkiak  

Tízből kilenc new york-i elolvassa az éttermekben az ételekre vonatkozó – az étlapokon július óta kötelezően szereplő - leírásokat, sőt  egy kutatás szerint még a rendelési szokásaikat is átalakítják.

Szópárbaj Jamie Oliver és egy angol sztár-séf között 

Clarissa Dickson Wright az Independent on Sunday című lapnak nyilatkozva azt mondta, nem megy Jamie Oliver éttermébe, mert fél, hogy megmérgezik.

Csirke helyett homár  

A fenti mottóval akarja emlékezetessé tenni a vendégeinek a szeptember 16-tól október 5-ig tartó Oktoberfest-et a müncheni Via Veneto étterem.

Janics Natasa éttermet nyit  

Janics Natasa állítólag úgy döntött, éttermet nyit Szegeden a pekingi teljesítményéért kapott 27,2 millió forintból.

Új megbízást kapott diákétkeztetésre a Sodexo Nagy-Britanniában  

A Sodexo 13 millió font értékben írt alá szerződést diákok étkeztetésére Nagy-Britanniában.

A Westendben nyit az első magyarországi Nordsee 

Állítólag Magyarországon is megnyitja első éttermét a német Nordsee. Itthon eddig csak külföldi utakról ismerhettük a halakat árusító étteremláncot, mely a régióban már Prágában és Brno-ban is megjelent.

Új, ázsiai Michelin-guide készül  

A Michelinnél megerősítették, hogy új ázsiai kalauz kiadására készülnek: a Hong Kong és Makaó éttermeit értékelő kiadvány decemberben jelenik meg angol és kínai nyelven.

Kibővítette együttműködését a Sodexho és az Unilever  

Két nagy céggel is több évre megállapodott a Sodexho arról, hogy szolgáltatásokat nyújt neki: az Unileverrel és az AstraZeneca-val.

Gasztronómiai együttműködés a Vigadó Étterem és a vajdasági Elitte Palić között 

A Debreceni Gyógyfürdő Kft. és a vajdasági Elitte Palić megállapodott abban, hogy a lehető legszélesebb körben ismertetik meg egymás gasztronómiai hagyományait a Vajdaságban és Debrecenben.

Menzavita Újbudán  

Új támogatási rendszert vezetett be a XI. kerület az óvodai és iskolai étkeztetésben: egy bizottság tesz javaslatot arra, egy diák mekkora menzadíj-támogatást kaphat.

V. Magyar Barista Bajnokság  

A szervezők célja, hogy minél több szakmabeli figyelmét felhívják a kávézási kultúra jelentőségére, s arra, hogy a mai gasztronómiában egyre fontosabb szerepet érdemel ez a témakör.

Új sorozatot forgat hazánkban a Travel Channel 

„Borutazásokat” mutat be legújabb sorozatában a Travel Channel, amelyben a csatorna borszakértője, Isabelle Legeron mutatja be a világ néhány kiemelkedő borvidékét és kiváló borászát.

Új cateringes cég kezd működni Nagy-Britanniában  

A Birds Eye márkára építve jövő hónapban működni kezd a Birds Eye Foodservice, amely iskolai menzákat, pubokat, éttermeket és egyéb szórakoztatóipari létesítményeket lát majd el.

Szuper árak a Kamarai Családi Vasárnapon  

Kamarai kezdeményezésre 30-50 százalékos engedménnyel adják egy napig ételeiket és cukrászati termékeiket a Balaton kiemelt üdülőkörzetében található védnöki táblás éttermek.

Helyben szerzik be az alapanyagokat az angol hotelek és cateringesek  

A cateringesek és a szállodások úgy próbálják felvenni a harcot a növekvő energiaárakkal és az élelmiszer-inflációval, hogy helyi alapanyagokat használnak.

Versenytárs a pizzériáknak  

A Wal Mart pizzéria-láncoktól próbál elcsábítani vásárlókat azzal, ahogyan Sam’s Choice nevű pizzáját promótálja az USA-ban.

Retro vacsora a Matteo Bauhaus étteremben  

A nyár végén a nyaralásból visszaérkezett vendégek az asztal mellett ülve utazhatnak vissza harminc-negyven évet az időben.

Michelin-csillagos séfekkel szerződött a Sodexho  

A Michelin-csillaggal kitüntetett Pascal Aussignac-kal és Vincent Labeyrie-vel szerződött Nagy-Britanniában a Magyarországon is jelen lévő catering-óriás, a Sodexho.

Célkeresztben a fiatal munkaerő 

Az angol vendéglátó szakma azon dolgozik, hogy meggyőzze a legtehetségesebb fiatalokat: érdemes ebben a szektorban karriert csinálni.

Perelnek a futball EB alatt elszenvedett veszteségeik miatt a bécsi éttermek  

Bécs városát és az UEFÁ-t is perlik a bécsi vendéglősök, mert a két hónappal ezelőtti futball Európa-bajnokságon komoly veszteségeket szenvedtek el.

Visszaadta Michelin-csillagját egy brémai étterem  

A brémai városháza étterme, a L´ Orchidée a jövőben rendezvényekre és zárt társaságokra fog koncentrálni, ami ellentmond a Michelin kritériumainak.

Szerződést bontott a Goldman Sachs és a Compass Group 

Felbontotta 10 millió fontos szerződését a Goldman Sachs a világ legnagyobb cateringcégével, a Compass Grouppal. Az okokról az érintettek nem nyilatkoztak.

Ausztriában terjeszkedik a Nordsee 

A Nordsee-lánc a terjeszkedésre koncentrál - jelentette be a Nordsee Österreich új üzletvezetője, Achim Bayer.A tervek szerint kis büféket is nyitnak "Campo" névvel.

Kampány a szakma reputációjának javításáért  

A Living Ventures, a Yo! Sushi, a Gourmet étteremlánc, valamint a McDonald’s, a Compass Group, a Sodexho és a BaxterStorey kampányt indított az Egyesült Királyságban a vendéglátó szakma reputációjának javításáért.

Nosztalgia hetek az Óceán bár & grillben  

Augusztus 18-tól „Nosztalgia Hetek”-kel idézi vissza fennállása első öt évének legemlékezetesebb ételeit a budapesti Óceán bár & grill.

Baj van a francia éttermek higiéniájával? 

Négy kávéházból, étteremből és snack-bárból egy nem tartja be a higiéniai előírásokat, vagy nem megfelelően szervírozza az ételt Franciaországban – jelentette be a napokban Michel Barnier mezőgazdasági miniszter.

Sztrájk a Gatwicken  

A cateringet nem érinti az a sztrájk, amelyet augusztus 25-re és 29-re terveznek a Gatwick dolgozói.

Milyen éttermeket kerüljünk el Budapesten?  

A néhány hete a négyszázezres sörszámla miatt kirobbant emlékezetes botrány óta az amerikai nagykövetség honlapján található egy lista azokról az éttermekről, amelyek elkerülését javasolják Budapesten.

Brit tervezet a borravaló elszámolásáról  

A szálloda-és catering-ipar egészét érintő szabályozást tervez a brit kormány: a minimumbért a javaslat szerint úgy kell megkapniuk az alkalmazottaknak, hogy a borravaló nem számít bele.

A pekingi éttermek furcsa közönségsikere  

Állati péniszt és herét kínálnak ínyencfalatként a pekingi éttermek, és sikerük van.

Túlélési útmutató éttermeknek  

2008. az éttermek számára sem volt könnyű év, de néhány praktikus tanács betartásával valamit könnyíthetnek a helyzetükön. Ezek közül ismertet néhányat a www.restaurantowner.com

Négycsillagos dohányzóbusz Berlinben  

A Berlin belvárosában fekvő Park Inn étterem dohányzó vendégei négycsillagos buszba szállhatnak, nem kell a dohányzási tilalom miatt az étterem előtt állva, az esőben cigarettázniuk.

Szent István napi ünnepi menü a Four Seasons-ben  

Simone Cerea, a Four Seasons Gresham Palace konyhafőnöke különleges menüt készített Szent István és az államalapítás alkalmából. A különlegességeket a Gresham kávéházban vagy a Páva étteremben lehet megkóstolni.

Wolfgang Puck catering cége San Diego-ban  

A világhírű, los angeles-i Spago étterem tulajdonosa és séfje, Wolfgang Puck ezúttal San Diego-ban mutatja be fogásait díjnyertes catering cége segítségével.

Sok a szabálytalanság az éttermekben  

2008. július 29. és 31. között 161 munkáltatót ellenőrzött, és 131-nél talált szabálytalanságot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség két érintett regionális felügyelősége a Balatonon és vonzáskörzetében.

Havi 24.500 forint borravalót vallottak be a pincérek  

Az APEH adatai szerint 3721 pincér említette tavalyi évre vonatkozó adóbevallásában, hogy magánszemélytől közvetlenül borravalót kapott. Az átlagos összeg 24.500 forint volt.

Ebédbefizetés egy évre Nagy-Britanniában: 388 font  

Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak Nagy-Britanniában is megdrágították a diákétkeztetést. Az árak júniusban 2 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél.

Bálványokat döntöget az új étteremkalauz  

„Megjelent a magyar történelem első hiperigényes, mondhatni franciás keménységű étteremguide-ja” – írja az index.hu internetes portál Molnár B. Tamás szakíró „Étterem és bor kalauz” című, étteremkritikákat tartalmazó könyvéről.

Zempléni Fesztivál Swing Highlights Borvacsora est  

Különleges ételeket és borokat kínál a Zempléni Fesztivál ideje alatt az erdőbényei Magita Hotel.

Ki tud jobbat főzni 1,25 fontból?  

Gareth Cartledge, a bristoli St Monica’s Trust alkalmazottja nyerte a brit catering szövetség, a National Association of Care Catering’s (NACC) „Az év szakácsa 2008” díját.

A Starbucks üzleteket zár be Ausztráliában  

Több, mint hatvan üzletet bezár, ezer munkahelyet pedig megszüntet Ausztráliában a Starbucks a rossz üzleti eredmények miatt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!