Köztársasági elnöki érdemérem a Kistücsöknek! 

A Köztársaság elnökének díszoklevele éremmel elismerést kapta két évtizedes, a helyi gasztronómia és borkultúra hagyományait ápoló kiemelkedő színvonalú tevékenységéért Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa - írja a Népszabadság Online.

A gasztronómia ünnepe először 

Először rendezik meg pénteken Franciaországban a gasztronómia ünnepét a közel harminc éve útjára indított, és azóta világeseménnyé vált zene ünnepének mintájára. Az ötlet azután született, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a "franciás jellegű étkezést" tavaly novemberben felvette a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára - írja a Győr plusz.

Éttermi maradékfalat-bírság Szaúd-Arábiában 

Bírságot kell fizetnie annak, aki nem eszi meg az utolsó falatig az ételét egy szaúd-arábiai étteremben - írja az MTI híre.

Talán megmenekül a Régi Sipos 

A felek kérésének megfelelőn 180 napra meghosszabbította a Régi Sipos Vendéglátó csődeljárás alatti fizetési haladékát a Fővárosi Bíróság. Ennek megfelelően a fizetési haladék 2011. december 20. napján 0 órakor jár le - adta hírül a Menedzsment Fórum.

Rendszerváltás zajlik a vendéglátóiparban 

Hosszú időn keresztül nem volt megfelelően kezelve a hazai kis- és középvállalkozásokra épülő vendéglátóipar, ezért egy új kormányrendelet, valamint az ősszel a parlament elé kerülő új turizmus törvény a bürokratikus kötöttségek csökkentésével, a cafetéria-rendszer átalakításával és számos más intézkedéssel próbálja helyzetbe hozni a piaci szereplőket – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján.

Magyarázom a mechanizmust 

Tudósítónktól - Az augusztus elsejével hatályba lépett, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló VM rendeletről tartott sajtónyilvános tájékoztatót a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kedden.

Csökkentsék a pezsgő jövedéki adóját 

A pezsgő jövedéki adójának felülvizsgálatát szorgalmazta mai parlamenti felszólalásában Tiffán Zsolt (Fidesz) - írja az Agromonitor. Adják vissza a magyar borásztársadalomnak a Natura 2000-hez csatolt területeket, csökkentsék az adminisztratív terheket, mihamarabb indítsanak el egy integrált informatikai rendszert és legyen "egyablakos" adatszolgáltatás - fogalmazott.

Szlovákok viszik a hegyaljai szőlőt 

Már a szüret kezdetén megjelentek Tokaj-Hegyalján a kétszeres árat ajánló és azonnal fizető szlovák felvásárlók – írja a Magyar Nemzet. A hazai termésből azután az a szlovákiai tokaji is elkészíthető, amivel kapcsolatban több éve tartó nemzetközi küzdelem zajlik a két ország között.

Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség 

A magyar sommelier-k rendszeres továbbképzése, a szakmai kapcsolattartás megszervezése és a közös érdekképviselet szerepel a Magyar Sommelier Szövetség (MSSz) legfőbb céljai között; a június végén alakult szakmai szervezet kedden Budapesten mutatkozik be a nyilvánosság előtt - adta hírül az MTI.
Tetszik a vendéglősöknek a dohányzás tilalom...

Tetszik a vendéglősöknek a dohányzás tilalom... 

ár a vendéglátó-ipari szakmából korábban többen is ellenezték a dohányzás szigorítását, mostanra ők is belátták, számukra is előnyökkel jár ez a törvény - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő hétfőn az MTI-nek.

Októberben Bocuse d'Or 

A Bocuse d'Or Europe válogató versenyén dől majd el októberben, hogy ki képviselheti Magyarországot a nemzetközi szakácsolimpia brüsszeli selejtezőjén - írja az MTI keddi közleménye.

Első Borszerda 2011-ben 

Száznál is több vendéglő, borszaküzlet népszerűsíti szeptember 21-én, az első idei borszerdán a minőségi magyar borokat és a kulturált borfogyasztást. Az akcióhoz csatlakozó éttermek ezen a napon 50, a kereskedők pedig legalább 10 százalékos kedvezményt adnak minőségi magyar fehérboraik listaárából. Az akcióhoz csatlakozni, illetve asztalt foglalni a www.borszerdak.hu oldalon lehet.

Megoldódni látszik a Promenád kávézó konfliktusa 

Részleges birtokvédelmet kapott a Mammut 2-ben lévő Promenád kávézó a II. kerületi önkormányzattól, így több hét után elhagyhatja a kávézót Király Lajos és Zentai Zoltán, akik önként vállalták "fogságukat" - közölte Menyhért Mészáros László, a létesítményt bérlő cég sajtótanácsadója csütörtökön az MTI-vel.

Gasztroászok jótékonysági vacsorái Győrben 

Pazar jótékonysági vacsorasorozatot indít útjára Győrben négy gasztronómiai nagymester: a negyedévente megrendezett akció első állomását jövő pénteken, az egyik belvárosi étteremben rendezik - adta hírül az MTI.

Hagymára bukik a brit 

A zöldség győzelmét fogyasztói, vásárlói véleményezéssel vívta ki, a felmérést a Live Well For Less (Élj jobban olcsóbban!) nevű szervezet végezte.

Aki kimaradt – lemarad 

Előre borítékolhattuk, hogy nem mindennapi lesz ez az előadásokkal, interaktív bemutatókkal, szakmai workshoppal, esti bor- és pálinkakóstolós vacsorával, valamint éjfél utánig tartó zenés-táncos bulival és másnap délelőtti laza wellnessezéssel fűszerezett két nap a Hármas-Kőrös holtága mentén, de hogy ennyire jól sikerül, és mindenki szuperlatívuszokban beszél róla, aki csak ott volt – ez minden reményünket felülmúlta. Lássuk hát, miből maradt ki, aki ezúttal nem tartott velünk…

Novemberi borvásár a Hungexpon 

November 18-20. között jelentkezik az új, ÍZEK ÉS BOROK elnevezésű kiállításával a HUNGEXPO. A számos rangos élelmiszeripari szakkiállítás után ezúttal a nagyközönség számára is nyitott rendezvényre kerül sor a Budapesti Vásárközpontban.

Egy asztalnál a séfek színe-java 

Csütörtökön este tartották a New York Kávéház Mélyvíz Éttermében a negyedik alkalommal megrendezett Séf Asztal vacsorát. Az ország neves séfjeinek összefogása a közös főzés öröme mellett lehetőséget ad arra is, hogy a szakma kiválóságai egymástól tanuljanak, lessenek el trükköket.

Megnyílt az első KonoPizza 

Olaszország, Marokkó, Kanada, Bahrein, Dél-Korea, Libanon, Németország és Japán után Budapesten, a Mammut I. Bevásárlóközpontban nyílt meg az olasz KonoPizza étteremhálózat legújabb egysége.

Már 25 somogyi étterem minősített 

Somogyban már 25 étterem büszkélkedhet kamarai védnöki táblával. Ezt az elismerést csak a kiváló szakmai színvonalat nyújtó vendéglátóhelyek érdemelhetik ki 2002 óta. A Balaton vizén három új somogyi étterem, köztük egy kaposvári kapott táblát, ami garancia a minőségre - írja a Kapos.hu.

Nem érdekli a briteket a kalóriatábla 

Nagy-Britannia egyik vezető étteremláncának vendégei mindössze két százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak azóta, hogy az étlapokon elkezdték feltüntetni a fogások pontos kalóriaértékét - írja az MTI.

Kész a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete 

Elkészült a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete, amely ősszel kerülhet a parlament elé - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtti meghallgatásán kedden.

Újra kell tanulni a szakácsoknak a szarvasgombát 

A séfeknek vissza kellett hódítaniuk az évtizedekre elfeledett szarvasgombát, és újra meg kellett tanulniuk, hogyan kell vásárolni, tárolni és feldolgozni – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Ételkuriózumok a sóstógyógyfürdői menüben 

Ételkuriózumok sorával bővült a Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu szombati gasztronómiai show-jának, a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű rendezvénynek a menülistája, hiszen határokon túli szakácscsapatok is bejelentkeztek különlegességeikkel a versenyre.

Vegyes a kép, de biztató a szüret 

Bár egyes borvidékeken kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő mennyiségét és minőségét a júliusi időjárás, a borvidékek többségén elégedettek a szakemberek.

Borfesztivál: megtelt tábla a kapukon 

Túlzás nélkül állítható, hogy a 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál nagy siker volt. Az öt napon át tartó rendezvényt, amely vasárnap este fejeződött be, óriási érdeklődés kísérte. Olyannyira, hogy szombaton este rövid időre, a fesztivál területén lévők biztonsága érdekében rövid időre be kellett zárni a kapukat. A pontos látogatói adatok összegzése még folyamatban van, de az már biztos, hogy rekord összegű regisztrált forgalmat produkáltak a kiállítók.

Balaton-felvidéki kéknyelű és tokaji furmint lett az év Piarista bora 

A Nyári Pince Szent György-hegyi Kéknyelű 2009 félszáraz és a Tokajicum Borház Darázskő Furmint 2009 száraz bora nyerte el a Piarista bor címet. A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett, a régi piarista borászati hagyományokat felélesztő pályázaton idén a száraz fehér borok versenyeztek -írja az Agromonitor.

Jó lehet az idén a móri és egri bor 

Kedvező a mustfok, jó a minőség, de a savak egy részét "elégette" az idei forró nyár a móri borvidék szőlőiben, a gazdák ezért kénytelenek "válogatni" a táblák között, s ott szüretelni, ahol azt a savtartalom indokolja - mondta el az MTI-nek Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek alelnöke, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymestere.

Moldova György a borászokról írt könyvet 

Riportkönyvet írt Moldova György a magyar borokról, borászatról. A háromkötetesre tervezett sorozat első részét pénteken mutatták be Budapesten - adta hírül az MTI.

Megkóstoltuk 2011 első hazai újborát 

A jubileumi, huszadik Budavári Borfesztiválon mutatta be Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet Kft. ügyvezetője az idei év első magyar újborát.

Sundance Deli egység Budapesten 

A RiverPark irodaházban nyitotta meg legújabb üzletét a Sundance Deli franchise partnere, az Er-Ga Büfé Kft. Az irodaház földszintjén közel 170 m2-nyi területen elhelyezkedő kávézó frissen készült szendvicsekkel, desszertekkel és salátával várja majd az épületben dolgozókat, vagy ide látogatókat - adta hírül a Franchiseportál.

Őszi akció a Starbucks-nál 

Az új évszakban új ízekkel is várják a Starbucks egységei a kávézókat - írja a Marketinginfo.

Birtokvédelmi eljárás folyik a Mammutban 

Birtokvédelmi eljárást kezdett a II. kerület a Mammut bevásárlóközpont egyik kávézójának ügyében csütörtökön - adta hírül az MTI.

Sajátos profilbővítés az étteremben 

Vadkenderültetvényt találtak soproni rendőrök egy külvárosi étterem tetőterében - közölte a városi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője szerdán az MTI-vel.

Ásatás miatt zárva 

Az eredeti tervek szerint már idén tavasszal kinyitott volna a város egykor legfelkapottabb szabadtéri szórakozóhelye, a Rózsakert területén talált korakeresztény leletek azonban keresztülhúzták a számításokat. Mint azt Kóbor Miklós, a Pécsi Egyházmegye főépítésze a Pécsi Újságnak elmondta, a munka várhatóan csak hónapok múlva kezdődhet el, így idén még bizonyosan nem fogadnak vendégeket. Ha azonban elkészül, újra a város egyik legfelkapottabb vendéglője lehet. A korábbiakhoz képest viszont csendesebbek lesznek a mulatságok - írja a Pécsi Őjság.

Korábban indul a szüreti Tokajban 

Ünnepélyes ceremónia kíséretében, a legkorábban érő fajták felvásárlásával megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján, a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél. Idén a kedvező időjárásnak köszönhetően mind a korai, mind a nagyszüret közel másfél héttel hamarabb veszi kezdetét a történelmi borvidéken.

A séfek sokat tehetnének 

Aki vendéglőbe megy, az általában inkább kulináris élményekre vágyik, és az egészséges életmód csak a legutolsó gondolata ilyenkor - ha egyáltalán felbukkan. Egy új tanulmány azonban arról számolt be, hogy az egészségtudatos séfek valami olyat főztek ki, amitől a kecske és a káposzta is megmarad - írja a Nők Lapja Café.

Tiltakozik a Hertelendy Kastélyszálló 

Közleményében súlyos ténybeli tévedéssel és etikátlan hozzáállással vádolja a most megjelent Alexandra Étteremkalauzt a Relais & Châteaux egyetlen hazai szállodája.

Két hete a Mammutban sztrájkolnak a kávézó üzemeltetői 

A Mammut II. oldalába épült Promenád kávézóban két ember tizennégy napja van bezárva áram- és vízellátás nélkül. Távozni ugyan lenne lehetőségük, de ők nem hajlandók erre - írja az Index.

Újabb celeb nyit éttermet 

Victus Étterem néven nyitott éttermet a 2009. évi Formula 1 világbajnok, Janson Button a North Yorkshire-i Harrogate-ben.

Demeter Endre furmintja az idei JuniWine 

Tokaji furmint lett a fiatalok kedvenc bora: Demeter Endre 2009-es száraz furmintját jutalmazta idén a JuniWine, azaz az év bora címmel a fiatal borászokat tömörítő Junibor - adta hírül az MTI.

EU-s ötlet: együnk bogarat! Hát.... 

Brüsszeli szakértők úgy vélik, hogy a rovarok amellett, hogy megoldanák az élelmiszerhiány problémáját, ezt ráadásul környezetkímélő módon kínálnák. A bogarak, férgek és egyéb csúszómászók húsa koleszterinben és zsírban szegény.

Lépcső híján késve nyit a Boci 

A Szeged Café információink szerint ideiglenes megoldással készülhet egy lépcső a Boci Tejivó Somogyi utcai bejáratához, amelyen a vendégek lejárhatnak majd.

Kemping nyílt a Duna-Dráva torkolatnál 

A horvátországi Drávaszögbe látogató turisták számára új szálláslehetőség nyílt Kopácson - írja az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilap honlapján.

Étteremtűz: ezúttal Balatonlellén 

Kigyulladt egy étterem Balatonlellén, a lángok két másik vendéglőre is átterjedtek. A tűzben egy ember megégett, az anyagi kár meghaladja a 30 millió forintot - adta hírül a Sonline.hu.

Kínos sajtóhiba: rostonsült benszülött az étlapon 

Koriandermártással ízesített, roston sült, töltött bennszülöttet kínált étlapján Írország egyik legelegánsabb étterme - egészen addig, amíg a megdöbbent vendégek fel nem hívták a személyzet figyelmét az igen kínos helyesírási hibára - adta hírül az MTI.

Étteremben adott meglepetéskoncertet a sztár 

Justin Timberlake egy vendéglőben jelentette be, hogy új bandája, a FreeSol ad koncertet. A Southern Hospitalityben olyan hírességeknek is játszottak, mint a színésznő Emma Roberts, Amanda Seyfried, Kim Kardashian és újdonsült férje Kris Humphries, illetve Kourtney Kardashian és párja, Scott Disick - írja a KultúrPart.

Nem kell a pekingieknek a magyar kaja 

Véglegesen lakat került a pekingi Budapest étterem ajtajára, miután a 2009 májusában megnyitott éttermet pénzügyi okok miatt már egyszer több mint két hónapra bezárták - mondták el a vállalkozók az MTI-nek Pekingben.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!